JáRodič.cz
–
V současné době klade velká část rodičů důraz na to, aby jejich potomci jedli zdravě. Dbají na to, aby strava obsahovala vše, co děti k růstu a vývoji potřebují. Často proto také sledují, co by měl jejich jídelníček obsahovat a co je naopak třeba vyloučit. Samozřejmostí je pro ně i pečlivé čtení informací na obalech potravinových výrobků. Určitě tedy překvapí, že dle výzkumu mají již velmi malé děti nadbytek soli ve stravě. Proč tomu tak je? Čím je to způsobeno? A co může nadměrné množství soli v těle způsobit? Tak nejen o tom bude náš dnešní příspěvek.
Čím je nadbytek denní dávky soli způsoben
Jak již bylo zmíněno, většina rodičů se snaží, aby jejich děti jedly zdravě. Ví, co by strava měla obsahovat a co je naopak třeba vyloučit. Všeobecně je známo, že malým dětem by se jídlo solit vůbec nemělo, a to minimálně do jednoho roku věku. Potřebné množství soli získávají totiž z jiných potravin.
Jak je tedy možné, že doporučená denní dávka soli je u dětí překračována, a to někdy velmi výrazně? Podle doc. Urbanové z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze je velkým nešvarem konzumace přesoleného pečiva, uzenin, sýrů a dalších potravin s vysokým obsahem soli.
Děti, které jsou zvyklé na slanou chuť již odmala, pak i nadále preferují slané potraviny.
Problém je i to, že rodiče podceňují, respektive si často ani neuvědomují tzv.skrytou sůl. A přitom 75 % soli v potravě dětí pochází z průmyslově zpracovaných potravin.
Ze světa čísel
Z průzkumu, který byl proveden mezi dětmi ve věku 0 – 3 roky, vyplývá, že již ve věku 6 – 12 měsíců má nadbytek sodíku ve stravě 80 % dětí, ve věkové skupině 1 – 1,5 roku je to dokonce 95 %. U starších dětí byly doporučené denní dávky překročeny u všech. A to u některých dokonce čtyřnásobně.
A kolik je tedy doporučená denní dávka soli? Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by denní dávka soli u dospělého měla být méně než 5 gramů. U dětí tato hodnota výrazně klesá s věkem. Například u dítěte do půl roku by tato hodnota měla být nižší než 1 gram, do jednoho roku pak cca 1 gram, do třech let maximálně 2 gramy. Spotřeba soli se srovnává s dospělým až v období puberty.
Proč je nadbytek soli škodlivý
Nadbytek soli zatěžuje celý kardiovaskulární systém, způsobuje vysoký tlak a v dospělosti pak může způsobit závažná srdeční a cévní onemocnění. Taktéž zhoršuje některé další choroby, například osteoporózu a další.
Nepříjemně překvapí i skutečnost, že diagnózy, jenž byly dříve pro děti naprosto neznámé, se v současné době objevují i u nich.
Tipy, jak omezit sůl v jídle
- pečlivě zkoumejte složení hotových potravin
- malým dětem vůbec nesolte
- omezte solení i u dospělých – můžete třeba uklidit solničku ze stolu, aby vás to nelákalo
- nahraďte slané pečivo jinými druhy potravin
- z jídelníčku vyřaďte uzeniny, konzervy, polotovary a další slané potraviny
- jídlo upravte pomocí koření
Závěr
Zkoumáte složení potravin, které kupujete pro své děti? Dodržujete doporučené denní dávky soli? Napište nám vaše názory, rady a tipy.
Převzato z webu JáRodič.cz
Okomentovat